Tanárok és példaképek

Zalánfy Aladár

Zalánfy Aladár 1887 – 1959

“Zalánfy Aladár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára, a Szent István Bazilika orgonistája Antalffy-Zsíros Dezső mellett, majd a Deák-téri evangélikus templom ‘főorgonása’. Amikor először hallottam orgonálni, akkor döntöttem el, hogy az orgonát választom életem hangszerének. Akkor éreztem először az orgonajátékában, hogy mennyi lehetőség adódik az orgonán is a muzikális előadásra. Alapelve volt: az orgona kronometrikus hangszer, nem mindegy, hogy meddig nyomjuk le a billentyűt és meddig tartjuk.

Művészi és pedagógiai hitvallásának alapja, a jelszava az AGOGIKA volt. Az AGOGIKA az egyes hangok értékváltozásainak ‘tana’, olyan apró ritmikai értékváltozásokat jelent, amelyeket a zenemű leírásánál már nem lehet jelezni. Teljes mértékben az előadó egyéni képességétől, tehetségétől, muzikalitásától függ.

Tanulmányaim során néhány év elteltével egyszer dícsért meg, vállamra téve a kezét, ‘Bandi, ez nagyon jó volt’ /Bach: Trio szonáta/, de kollégáinak többször elmondta, ‘van egy tanítványom, akinek orgonajátékában csodálkozva gyönyörködöm, még sokat fogtok hallani róla’. Ezt a dícséretet Gergely Ferenc tanáromnak is elmondta.” Kovács Endre, 2013.

Gergely Ferenc

Gergely Ferenc 1914 – 1998

“A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára, szintén Zalánfy – tanítvány. Templomi szolgálatait a pesti Ferences és az Egyetemi templomban végezte. Az improvizálás nagy művésze, alázatos és segítőkész, nagyszerű pedagógus.

A romantikus és a modern orgonazene világában ő segített otthonosan tájékozódnom. ” Kovács Endre, 2013.

Anton Heiller

Anton Heiller 1923 – 1979

” Bécsben és Harlemben tanulhattam nála. Temperamentumos egyéniség, bécsi könnyedséggel és eleganciával. Bach orgonaműveinek korszerű tolmácsolója. Közvetlen, nagyvonalú, a tehetséget kedvelő atyai barát. Rögtönzései is káprázatosak voltak, számomra felejthetetlenek.

Orgona előadásmódom felnőttéválásához A. Heiller adta meg a markáns irányvonalat, mintegy szintézise volt Zalánfy és Gergely hatásának.” – Kovács Endre, 2013

Marie – Claire Alain

Marie-Claire Alain 1926 – 2013

Francia orgonaművész, zenepedagógus. Hollandiában a Nyári Orgonista Akadémián tanított 1956-tól 1972-ig. Kovács Endre is tanítványai között volt.

1965.
Harlem 1965

Cor Kee

Cor Kee 1900 – 1997

Albert Schweitzer

%d blogger ezt szereti: